2018

Renoveringen av Sprängaren har bara till del fortsatt. Renoveringen av pannan har nästintill stått still. Tyvärr har vi varit tvungna att lägga ut orimligt mycket pengar och tid på inspektioner av svetsfogar. En nödvändighet för att kunna fortsätta pannarbetet. Nu verkar det som om problemet är löst och vi har kunnat gå igång med pannrenoveringen med full kraft.
Under huvuddelen av året har vi legat vid museifartygspiren förutom några månader under sommaren då vi låg på Beckholmen.
I mars dog Sture Sjögren, den tidigare ägaren till Sprängaren, som med familj skänkt fartyget till föreningen. Vi var tre från styrelsen som hedrade honom vid hans begravning i Norrtälje och på Sprängaren hissades flaggan på halv stång.
I slutet av april deltog Sprängaren i Kulturnatt (1800-2400), ett evenemang anordnat av Stockholms stad. Vi hade förväntat oss några 10tal besökare men det kom ca 300. Ett enormt intresse som var mycket glädjande. Vi hann varken med att spela de planerade sjömansvisorna eller äta vår medhavda kost.
Under försommaren, en vacker sommardag, besökte stora delar av familjen Sjögren Sprängaren för att se vad vi gjort och avser göra med Stures och hans frus livsverk.
I slutet av augusti deltog vi Örlogsdagarna, tillsammans med den övriga Veteranflottiljen, vid och runt Museifartygspiren. Det strålande vädret bidrog nog till att vi även vid detta tillfälle fick många besökare.
Eftersom vi legat vid Museifartygspiren har vi haft öppet för besökare vid de tillfällen vi funnits ombord.
Under året har styrmans/maskinisthytten renoverats och den är nu fullt beboelig.
Kaskadtanken har renoverats och är nu klar för drift.
Under hösten restes tältet över akterskeppet för att underlätta arbetet i maskinrummet.