Vecka 40 2023

Om man någonsin har sett en katt som nyss svalt en kanariefågel, så är det samma uttryck i ansiktet på Sprängarens besättning som i dag efter en kort tur med två av Trsprtstrlsns ( transportstyrelsens oficiella förkortning ) inspektörer, nu fått ett godkännande som passagerarfartyg. Hon får kasta loss med 24 passagerare och 6 besättningsmän eller totalt 30 personer.
Stämningen präglades av uppslupen glädje kombinerat med en stor allvar inför den kommande säsongen. Detta förtroende från en statlig myndighet förpliktigar. Vi skall städse visa att vi motsvarar herrar inspektörers högt ställda förväntningar. Annat vore skämmigt.
Nu skall vi på lite sikt lägga henne i vintervila, men det innebär inte att vi inte kommer att arbeta. Det finns fortfarande mycket att göra innan vi kan pusta ut inför juluppehållet. Sedan börjar strax förberedelserna inför nästa års seglation. Dessa inleds med att vi firar den internationella James Watt- dagen den 19 januari. Det är en dag som inte går obemärkt förbi bland riktiga och då menar vi riktiga ångnördar.
Inget är så bra att det inte kan bli bättre, så vi strävar oförtrutet på.
Men just nu njuter vi av dagens besked att Sprängaren äntligen är klassad som ett passagerarfartyg.