Veckorna 42 och 43 2023

Nu har vi förtöjt Sprängaren inför vintern, så nu håller vi på att förbereda henne så att hon klarar kyla och snö. Vi har rensat ur eldstäderna och plockat ut roster och eldbryggor, dammsugit upp allt sot och tömt pannan och matarvattentank på vatten. Tre lufttorkar har körts igång och vi skall starta värmare så att vi kan hålla ett acceptabelt klimat ombord.
Den bifogade bilden visar en liten men betydelsefull detalj. Skansen och akterinredningen har varsin nödutgång. Dessa är låsta innifrån, men måste kunna låsas upp från däck. Därför är dessa lås försedda med ett fastsvettsat järn som kan manövreras med en skiftnyckel. Men man måste då också veta hur dessa skall manövreras för att öppnas. Om något händer kan det vara bråttom och då får ingen tvekan finnas. Därför är dessa tydligt märkta. Kan tyckas som en liten detalj, men när det kommer till säkerhet ombord skall ingen möda sparas.